201701 - April

 April 2017 – Jaargang 1 – Nummer 1

Jos Megens, Dartfather van de regio

Jos Megens uit Beuningen organiseert al heel wat jaartjes dartwedstrijden in dartcafé de Vrijboom in Beuningen. “De mensen die hier komen darten zijn lid van de Rivieren dartbond (RDB)”, vertelt Jos. “En er is in Beuningen een vriendenclub die hier, als vereniging Dartclub Vrijboom, iedere donderdag een toernooi organiseert maar het dartcafé zelf is geen vereniging. Ik organiseer hier regelmatig voor verschillende doelgroepen darttoernooien.”

“Het is in 2006 geweest dat ik dit per toeval ben gaan doen. De competitie was nog niet begonnen en ik ben, toen Matthijn Sommerdijk nog de Vrijboom runde, hier een oefenavond gaan organiseren. En, omdat het verder nog nergens was, ook darttoernooien. Dat werd heel goed ontvangen. In het begin kwamen Jelle Klaassen, Steve West, Jermaine Wattimena, Paul Nicholson en Toon Greebe. Deze hebben allemaal op de WK van de PDC gespeeld en wel eens hier in Beuningen op de maandagavond meegedaan.”

“Dart is door van Barneveld bekend geworden”

“Voor van Barneveld wist nog niemand wat darten was, je kon het alleen op de BBC volgen en ik wist het te vinden. Door de maandagavonden hier, werden er ook op dinsdagen in Den Bosch dartavonden georganiseerd en daarna de woensdagen in Rosmalen en tegenwoordig kan je zo ongeveer overal doordeweeks darten. Het is nu in heel Nederland populair en sinds het succes van Van Barneveld zijn we zelfs tweede dartnatie van de wereld. Dat zie je ook bij het WK. Bij de namen die er staan, zie je steeds meer Nederlanders. Voorheen was het altijd Engeland en dan Engeland en dan nog eens Engeland. Nu is het echt wereldwijd populair en worden er zelfs in Australië en Qatar grote toernooien georganiseerd waar veel geld in omgaat. Maar, alleen de top verdient goed, de rest moet allemaal geld meenemen. Je moet om aan een toernooi mee te doen een ticket kopen, hotel boeken en inschrijfgeld betalen. Als je dan de eerste drie rondes niet doorkomt, ben je alles kwijt. Het is eigenlijk een piramidespel. Heel veel deelnemers betalen voor het kleine groepje bovenaan. Verder wordt er veel geld verdiend in het gokcircuit. In Engeland wordt op iedere wedstrijd ingezet. De bettingssites organiseren allemaal hun eigen toernooi met sponsorgelden en daar gaat veel geld in om.”

“Lachend: “Nee, tegen van Gerwen
hebben ze geen schijn van kans”

“We hebben net Dutch Open gehad in Assen. Dat is het grootste dart toernooi ter wereld. Er doen meer deelnemers aan mee dan aan de wereldkampioenschappen. Om daar te winnen moet je tien rondes doorkomen. Dan zit je nog bij de laatste 2.000 want er zijn bijna 5.000 deelnemers. Wij hebben hier een keer in de maand een toernooi. Op de maandagavond komen de darters echt om te trainen en die hebben een redelijk hoog niveau. Ze zitten maar een of twee beurten achter van Gerwen. Dat houdt in dat ze zes pijlen meer nodig hebben om het uit te gooien. Bij darten zit het heel dicht bij elkaar en hangt het van hele kleine nuances af.”

“Zouden deze jongens ook nog heel ver komen als ze zich in zouden schrijven?” Jos: “Deze?” En dan lachend: “Nee, tegen van Gerwen hebben ze geen schijn van kans. Er zit nog een tussenlaag tussen Van Gerwen en deze jongens. Dat zijn de semi-profs en de top van de amateurs. Onder van Gerwen zitten er nog duizend voordat deze jongens komen kijken.”

Phil Taylor gooit pijltjes in dartcafé De Vrijboom – september 2007
Ronnie wint van Phil en wordt door de laatste daarvoor fysiek ‘aangepakt’. Ronnie: “Daarop terugkijkend is het natuurlijk wel erg leuk dat je kunt zeggen dat je een keer van Phil gewonnen hebt.”
201701-groepsfoto met phil-taylor-1920x1200
En voor het plakboek nog een groepsfoto met Phil

“Ze willen niet verliezen van iemand
die onder ze staat”

Kyana Frauenfelder en Maikel Verberk, jeugdkampioenen

“Bij de Dutch open hadden we een halve finalist bij de junioren en een finalist bij de aspiranten. De andere jaren hadden we altijd wel een kampioen of twee of drie finalisten. We zijn wat dat betreft ook verwend. Maar zo’n zes zeven jaar terug hadden we nooit iets. Dat het zo goed gaat is omdat we een fundament hebben gelegd met de jeugd. Ik heb er toen heel veel aan gedaan om zoveel mogelijk jeugd binnen te krijgen en veel toernooien te organiseren. We hadden toen zelfs twee jeugdtoernooien per maand. En dat betaalt zich vanzelf uit.”

“Als je van jongs af aan traint en ook tegenstand krijgt dan leer je ervan. Wordt je maar één keer per jaar getriggerd, dan schiet dat niet op. Wanneer ze zich iedere week opnieuw moeten bewijzen, dan worden ze daar scherp van. Als je veel deelnemers hebt, dan komen de beste vanzelf bovendrijven want ze willen niet verliezen van iemand die onder ze staat. Dat stimuleert enorm.”

“De wereldkampioen van de jeugd bij de jongens en de tweede van de wereld bij de meisjes darten ook hier. Alle sterke jeugd komt hier vandaan. De verwachting is dat door de populariteit, meer jeugd gaat darten. Ik heb de jeugd ook altijd leuk gevonden en heb ze met heel veel liefde en plezier begeleid maar toen ik hier met het dartcafé begonnen ben, ben ik met alles bij de RDB gestopt om ook maar een eventuele schijn van belangenverstrengeling voor te zijn.”

“Het gaat zo goed omdat we een
fundament hebben gelegd met de jeugd”

“Ik hoop dat als ik de toekomst wat meer tijd heb, ik dat toch weer kan gaan doen. Dan wil ik gewoon op de zaterdagmiddag toernooien voor de jeugd organiseren. Gewoon lekker pijltje gooien. Dan zijn ze vaak nog zo klein dat we kistjes neerzetten waar ze op klimmen, dan kunnen ze net wat makkelijker op het bord richten. Ook organiseerde ik het ‘ouder kind toernooi’. Nu organiseert de RDB dit altijd beregezellige toernooi. Je kunt mensen maar heel summier opleiden in het darten. De meesten leren het van elkaar. De basisbeginselen krijg je aangeleerd want er is wel techniek in het gooien en dat leren de meesten van elkaar. Daarnaast is het tellen belangrijk. Begin je op jonge leeftijd al met darten dan leer je het tellen heel goed. Als je het op school moeilijk hebt met rekenen dan moet je gaan darten. Dart je een jaar dan ben je zomaar twee drie groepen verder.”

“Je bent continu aan het hoofdrekenen”

“Het is vergelijkingen maken. Ze moeten goed kunnen rekenen want om tot een uitworp te komen moet je dubbel uitkomen. Het is eigenlijk een vergelijking die je moet maken. Je moet het verschil weten om te weten wat je moet gooien en dan moet je nog uitrekenen wat je moet gooien om met een dubbel te eindigen. Maar gooi je ernaast, dan moet je die vergelijking gelijk opnieuw maken. Je bent continu aan het hoofdrekenen terwijl je geconcentreerd moet blijven op je worpen. Kan je niet goed rekenen dan gaat dat ten koste van je concentratie of het kost je zelfs een beurt meer als je verkeerd rekent. Je bent dan drie pijlen meer kwijt bent.”

“Het sportcafé organiseert iedere maandag een 501 toernooi waar iedereen aan me kan doen. Het inschrijfgeld van € 6,00 is prijzengeld. Gedeeltelijk dagprijzen en periode prijzen die leuk kunnen oplopen. De dinsdag, woensdag en vrijdag zijn competitieavonden voor de teams die de thuisavonden in de Vrijboom spelen. De Rivieren Dart Bond heeft 13 teams en bestrijkt Nijmegen en hemelsbreed 35 km erom heen. De Brabantboel is een bond met 4 teams uit Veghel/Uden en 25 km hemelsbreed eromheen. Op de donderdagavond is er nog een dartvereniging van vrienden die iedere week een toernooi gooien volgens een leuk handicap systeem waardoor ieder lid kans heeft om een keer te winnen. Eéns per maand is er op zaterdagavond nog een ranking waar iedereen aan kan meedoen en waar iedereen gelijke kansen heeft op de prijzen ongeacht het niveau van darten. Heeft U zin om gewoon een avondje te komen trainen/gooien, er is altijd wel een baantje vrij om te spelen. En een keer komen kijken mag natuurlijk ook altijd.”

1/10

Beleef de authentieke regio Molise dit najaar tijdens de olijfoogst!

Bent u ook een gepassioneerde Italië liefhebber en denkt u inmiddels het Dolce Vita al helemaal te kennen? Dan zou u weleens ongelijk kunnen hebben… The Travel Club Beuningen biedt u ook dit jaar weer de unieke mogelijkheid om in het najaar de prachtige regio Molise te gaan ontdekken en de olijfoogst mee te maken! Exclusieve kleinschalige reizen naar deze vrijwel onontdekte regio die tal van juweeltjes herbergt, speciaal voor de gevorderde Italiëganger!

Bezoek eeuwenoude stadjes, kloosters en de vele opgravingen, vertrek met de boot naar de Tremiti-eilanden voor de kust (Unesco werelderfgoed), neem een duik in het kraakhelder smaragdgroene water met haar mooie kustlijn van maar liefst 38 km brede bijna witte fijnzandstranden, bezoek de traditionele ‘trabucchi’; houten stellages in zee waarmee al eeuwenlang vis wordt gevangen, geniet van de heerlijke Molisaanse keuken en laat u verrassen door de mooie wijnen uit dit gebied. Dit alles onder het genot van de Zuid-Europese zon en de gastvrijheid van de Molisanen.

Agriturismo*** in Montenero di Bisaccia
Uw gids Oscar De Lena brengt u naar dit wereldberoemde straatje

Wat is inbegrepen
– Autohuur cat. A ophalen/inleveren airport Pescara
(incl. verzekeringen, 2e bestuurder en GPS. Upgrade mogelijk)
– 7 overnachtingen in kleinschalige accommodaties op unieke locaties t.w.
*3 nachten in Agriturismo*** in Montenero di Bisaccia
*2 nachten in landhuis****op eeuwenoud landgoed in Montecilfone
*2 nachten in authentieke Albergo Diffuso*** in Termoli
– Bezoek aan olijfgaard, olijfworkshop met bezoek aan frantoio (olijfperserij)
– Stadswandeling Termoli onder begeleiding van onze deskundige gids Presidente dell’Archeoclub di Termoli signore Oscar De Lena
– 7x ontbijt
– 1x Molisaans welkomstdiner met wijnproeverij
– 1x workshop pasta maken
– 1x diner inclusief 2 glazen wijn

Wat is niet inbegrepen
– Vlucht naar Pescara (Ryanair vanaf Weeze)
– Overige maaltijden en drankjes
– Annulerings- en reisverzekering
– € 35,= reserveringskosten (eenmalig per boeking)

De Gusta Molise reizen bieden u alle vrijheid met eigen huurauto waarbij enkele hoogtepunten voor u geregeld zijn. Ook uw eigen The Travel Club reisleiding is aanwezig in het gebied. U hoeft alleen maar te genieten!

* Laat u ook eens verrassen op een van onze culinaire ontdekkingsreizen.
* Nu ook 4 daagse arrangementen inclusief workshop pasta maken v.a. 8 personen in de maand september Vraag naar de mogelijkheden!

Molise wacht erop ontdekt te worden en heet u van harte welkom!
A Presto!

Uw persoonlijk reisadviseur Angeline Suntenmaartensdijk The Travelclub Beuningen

2/10

Beuningen viert bevrijding met knus bevrijdingsfestival Vrijpop

Na de eerste editie van Vrijpop in 2015 heeft de organisatie het jaar 2016 overgeslagen en even leek het erop dat het festival ook in 2017 niet door zou gaan. “Het budget ligt dit jaar veel lager en de begroting is nog niet helemaal rond waardoor we nog steeds op zoek zijn naar sponsoren. Maar met de toezeggingen die we hebben en met enkele aanpassingen aan de formule kunnen we nu al zeggen dat we weer een mooi muziekfestijn neer gaan zetten” licht initiator en bestuurslid Hans Stokkerman toe.

Eén podium
“In 2015 hadden we twee podia en aanvankelijk wilden we het festival uitbreiden naar een twee-daags evenement met nog steeds die twee podia. Nadat het vorig jaar niet gelukt was om het allemaal bijtijds en financieel georganiseerd te krijgen hebben we besloten om het bij één dag te houden en ook naar één podium te gaan. Het voordeel van twee podia is dat een band kan opbouwen terwijl er nog op de andere gespeeld wordt. Maar een tweede podium kost ook extra geld. Met een korte pauze hebben de bands telkens een half uur de tijd om af en op te bouwen en in die tussentijd zorgen we uiteraard voor muziek.”

Nog iets leuks voor de kinderen
“Ondanks dat het budget dit jaar veel lager is, hebben we het dus toch voor elkaar dat we er iets mee kunnen opzetten. Er komen in totaal 8 bands. Meneer van Zanten, Saint Charlie en Taxidermist waren al eerder bekend gemaakt. Taxidermist wilden we het eerste jaar ook al erbij hebben, een erg goede band met een heel eigen geluid en een goede zanger. Inmiddels is de programmering rond en staan ook Marvin Dee band, The Feel en Altitude uit België in de line up. Met twee coverbands Beat Goes On en Rex and the band, uit Beuningen hebben we het muzikale gedeelte rond. Daarnaast willen we nog iets leuks verzinnen voor de kinderen in de middag maar daar zijn we nog niet uit, het geld is gewoon op en zijn we op zoek naar een goedkoop alternatief. Het terrein zal dit jaar wat kleiner zijn door de recente herindeling van de Van Heemstraweg maar daardoor zal het ook wat gezelliger over komen. Alles staat wat dichter bijelkaar. Nu maar hopen op mooi weer.”

Bevrijdingsfestival Vrijpop is op vrijdag 5 mei 2017 van 12:00 uur tot 24:00 uur. Daarvoor is eerst de ceremonie met het bevrijdingsvuur.

Locatie: Van Heemstraweg ter hoogte van de kerk
Navigatie: 6641 AB Beuningen
Impressie 2015: Vrijpop.nl

Line up Vrijpop 5 mei 2017

12:00 uur t/m 13:00 uur MARVIN DEE BAND
Ombouwen van 13:00 uur t/m 13:30 uur
13:30 uur t/m/ 14:30 THE FEEL
Ombouwen van 14:30 uur t/m 15:00 uur
15:00 uur t/m 16:00 uur BEAT GOES ON (coverband)
Ombouwen 16:00 uur t/m 16:30 uur
16:30 uur t/m 17:30 uur TAVENEER (Winnaars van Pocketpop 2017)
Ombouwen 17:30 uur t/m/ 18:00 uur
18:00 uur t/m 19:00 uur REX EN DE BAND (coverband)
Ombouwen 19:00 uur t/m 19:30 uur
19:30 uur t/m 20:30 uur MENEER VAN ZANTEN
Ombouwen 20:30 uur t/m 21:00 uur
21:00 uur t/m 21:15 uur Strijken van de vlaggen
21:15 uur t/m 22:15 uur SAINT CHARLIE
Ombouwen 22:15 t/m 22:45 uur
22:45 uur t/m 23:45 uur TAXIDERMIST
Afsluiting met ‘Voetjes van de Vloer’ bij Café de Zaak

3/10

Van boos en teleurgesteld naar ontzettend blij!

“Ik heb anderhalf jaar in Breda gewoond en op mijn 18e ook een half jaartje in Utrecht maar kwam uiteindelijk iedere keer terug naar Beuningen”, begint Naomi Peters (27) uit Beuningen haar verhaal. “Op een gegeven moment wist ik dat ik echt in Beuningen wilde blijven bij mijn familie en vrienden die hier allemaal zitten. Toch wel het bekende ‘Oost west, thuis best’. Alhoewel ik dat vroeger niet dacht en in mijn hoofd had dat ik wel naar Amsterdam of zo zou vertrekken.”

“Ik ben zo’n anderhalf jaar op zoek geweest omdat ik echt heel graag op mezelf wilde wonen. Maar, op een gegeven moment raakte ik echt gefrustreerd en realiseerde ik me dat het gewoon niet kón in Beuningen. Huren lukte telkens niet en kopen lukte me niet alleen. Ik ben al vanaf mijn achttiende ingeschreven voor een huurwoning en als ik reageerde was ik een van de vijftig en kwam niet verder dan op de vijfentwintigste plaats. Eén keer kwam ik via loting in aanmerking voor een woning en ben het uiteindelijk toch niet geworden.

Ik werd langzaamaan boos en heb toen de gemeente en Standvast Wonen geschreven. Ik vroeg ze hoe het kon dat niet eens de mogelijkheid hebt om zelfstandig in je geboorteplaats te blijven wonen. Dat was in november en ik kreeg vrij kort daarna van de gemeente een reactie want toen mijn brief net twee weken de deur uit was, werd bekend gemaakt dat er een starterslening kwam. Ik ben toen als een gek huizen gaan zoeken en heb deze gevonden. Ik ben er ontzettend blij mee, het is bij mijn zus in de straat en het is een heel degelijk huis. Want als je rondkijkt dan kom je ook bij veel huizen waar aan ‘geprutst’ is. Mijn vader heeft een aannemersbedrijf en die kon me wat dat betreft goed adviseren.”

“Ik ben echt heel blij met de mogelijkheid van de starterslening. Omdat ik in Arnhem werk overwoog ik op een gegeven moment om naar Nijmegen of Arnhem te gaan. Toen ik eigenlijk de hoop had opgegeven en in die twee plaatsen op woningen wilde gaan reageren, kwam de starterslening in beeld. Ik heb toen heel veel contact gehad met de gemeente om te weten hoe snel ik in aanmerking kon komen. Dat kon toen nog niet maar echt pas vanaf 1 januari. Op het moment dat ik het wel kon aanvragen, bleek het huis eerst getaxeerd te moeten worden. Dat vond ik jammer want als ik dat geweten had, dan had ik dat al gedaan kunnen hebben. Ik dacht echt op dat moment dat ik er snel bij moest zijn om niet de kans mis te lopen. En nu blijkt dat ik de eerste ben! Zonder de starterslening was het me niet gelukt om te kopen, ik ben dus echt ONTZETTEND blij dat het op mijn pad gekomen is!

Twee miljoen euro beschikbaar
De gemeente Beuningen heeft vanaf 1 januari 2017 twee miljoen euro beschikbaar gesteld voor startersleningen. Op 22 maart is symbolisch de eerste starterslening aan Naomi Peters uit Beuningen uitgereikt. Wethouder Hans Driessen daarover: “Banken zijn voorzichtig met het verstrekken van geld en daarom is de gemeente blij om de jonge mensen, want daar komt het vaak op neer, in de gelegenheid te stellen om een start te maken. De bank verstrekt het grootste deel van het benodigde bedrag en de gemeente kan in sommige gevallen met de aanvullende starterslening dat als tweede hypotheek afgesloten wordt, net het sluitstuk zijn om een koop mogelijk te maken.”

Betere doorstroming op de huizenmarkt
De woningmarkt herstelt, maar voor starters blijft het lastig om een koopwoning te financieren. De gemeenteraad wil de doorstroming in de gemeente Beuningen stimuleren. Als mensen verhuizen naar een koopwoning komt er vaak een huurwoning vrij voor andere woningzoekenden. Om de komende drie jaar startersleningen te verstrekken heeft de gemeenteraad een eenmalig budget vastgesteld van 2 miljoen euro. Startersleningen kunnen worden aangevraagd voor zowel bestaande als nieuwbouwwoningen binnen de gemeente Beuningen.

Extra budget voor de eerste koopwoning
De starterslening is een tweede hypotheek die onder gunstige voorwaarden wordt verstrekt. De lening is bestemd voor de aankoop van een eerste koopwoning. Om in aanmerking te komen voor de starterslening mogen de verwervingskosten (inclusief bijkomende kosten) van de woning maximaal € 215.000,- bedragen. De starterslening bedraagt maximaal €30.000,-. De eerste drie jaar betaalt de starter geen rente en aflossing. Pas als het inkomen van de koper stijgt gaat hij dit betalen. De lening geldt voor iedere woningzoekende in Nederland die zich wil vestigen in de gemeente Beuningen en wordt verstrekt onder NHG-voorwaarden. Meer info over de starterslening: beuningen.nl

Vind je het leuk om Beuningen Magazine te lezen? Volg ons dan op Facebook of abonneer je op onze GRATIS nieuwsbrief!

4/10

Welkom en veel succes in Beuningen

Nieuw in de gemeente Beuningen of al jaren een begrip maar op een nieuwe locatie, allen goede zaken toegewenst!

Knap Knippen

Herenkapper
Julianaplein 23A Beuningen
Facebook: @knapknippen

tHemelrijck

‘t Hemelrijck

‘t Hemelrijck is een stijlvol en gezellig ingericht restaurant, ideaal voor uw lunch, diner of borrel.

Van heemstraweg 66 (Voorheen de Vrijboom)
Beuningen
Facebook @tHemelrijck
Website: hethemelrijck.nl

bloemenvanjohannes

Bloemen van Johannes

Julianaplein 107 Beuningen
Facebook: @Bloemen-van-Johannes

johannes-elke-dag

Elke dag… lekker!

Elke en haar team van elke dag… lekker! in Beuningen verrast haar klanten graag met de zoete zaligheden van het leven. Hier ga je naar toe voor het verwenmoment van jezelf of voor een ander!

Julianaplein 107a Beuningen
Facebook: @elkedaglekker
Website: elkedaglekker.nl

wave-e-beuningen

Wav-e Studios Beuningen

Medio april opent ondernemer Stefan Bronswijk de eerste Wav-e studio gebaseerd op een draadloze EMS technologie aan het Amaliaplein 19 in Beuningen. Wav-e studios biedt de oplossing voor diegenen die niet de tijd weten te vinden om zich 3x per week naar de sportschool te bewegen!’

Amaliaplein 19 Beuningen
Facebook : @Wav-e-Studios-Beuningen

de-griek-take-away

De Griek

Authentiek Grieks eten voor een uitstekende prijs! “De Griek Take-Away” in Beuningen neemt je mee op een culinaire ontekkingsreis door Griekenland. Met mooie traditionele en moderne gerechten die uitsluitend met de beste Ingrediënten vers bereid worden. U bent van harte welkom voor afhalen. Bezorgen kan ook!

Online eten bestellen: www.degriektake-away-beuningen.nl
Facebook: @DeGriek.TakeAway

Thorbeckeplein 42 Beuningen

5/10

Facebook

Ken jij de Facebookpagina van Beuningen Magazine al? Het aantal ‘Vind ik leuks’ groeit en elke editie zetten we een liker in de schijnwerpers. Dit keer stellen we aan je voor Chantal Holleman (40), getrouwd, moeder van twee kinderen van 7 en 9 jaar.

Profiel: Chantal Holleman

Vanaf dat ik een half jaar oud ben zijn mijn ouders van Deventer verhuisd naar Beuningen. In mijn peutertijd heb ik bij de Moriaantje gezeten en van daaruit ben ik naar de Hoeven gegaan. Ja en daarna moet je naar Nijmegen voor het voortgezet onderwijs. Eigenlijk heb ik toen de stad ontdekt en ben veel dingen in Nijmegen gaan doen. School, shoppen, sporten en later ook bijbaantjes. Ik heb in de horeca gewerkt bij een Indonesisch restaurant en van daaruit ben ik de hotelschool gaan doen want de horeca beviel me wel. Zo ben ik na mijn studie in Zaandam en Amsterdam gaan wonen en als je in Amsterdam woont dan blijf je in Amsterdam dacht ik… Maar, nadat ik mijn huidige man ben tegengekomen in Nijmegen, ben ik eerst verhuisd naar Nijmegen en toen mijn dochter geboren werd weer terug naar mijn thuisbasis Beuningen. Hier ben ik Diva Looks, een salon huis begonnen. Ik zet wimperextensions en heb een webshop in tassen, portemonnees en sinds kort ook mooie horloges.

What I like op facebook?
Dat zijn de dingen die me aanspreken. Vanuit mijn vakgebied beauty en mode maar zeker ook Beuningse bedrijven. Vrienden of familie die een bedrijf zijn begonnen of dingen die me persoonlijk aan het hart gaat. Ik heb een vriendin met eierstokkanker. Daarom heb ik verschillende dingen voor Ruby and Rose gedaan. Beuningen nieuws, Fan van Beuningen en Beuningen Magazine volg ik voor het lokale nieuws en gebeurtenissen.

Hardlopen
Ik ben sinds vorig jaar september begonnen met hardlopen en post af en toe mijn afstand en tijd. Het is er grappig om te merken dat je zo twee kanten op motiveert. Ik krijg leuke reacties van goed bezig, top gedaan en zo en andere mensen krijgen de motivatie om weer te beginnen en pakken het ook weer op! Echt super leuk om zo ‘samen’ te lopen terwijl je aan de ander kant van Nederland woont.

Gluren op Facebook
Ik weet niet wanneer ik lid ben geworden van Facebook maar kijk er dagelijks meerdere keren op. Facebook gebruik ik ook om te gluren haha. Het klinkt fout maar ik denk dat iedereen het wel doet. Gewoon kijken hoe het met iemand gaat die je al lang niet meer gezien hebt. Even een berichtje achterlaten toch leuk om zo nog contacten te ‘onderhouden’.

6/10

Keurmerk Persoonlijke Uitvaart

Advertorial claudia-rossen-uitvaartverzorgingClaudia Rossen van Rossen uitvaartverzorging: “We zijn heel erg trots dat wij eind maart te horen hebben gekregen dat we het Keurmerk Persoonlijke Uitvaart mogen dragen! Het is een mooie dankbare bevestiging van onze inzet en waardering door families.”

Maar wat houdt het Keurmerk nu eigenlijk in… Het unieke van het Keurmerk Persoonlijke Uitvaart is dat de uitvaartonderneming die in het bezit is van het keurmerk niet wordt beoordeeld door een extern bureau. De beoordeling wordt gedaan door de nabestaanden voor wie de uitvaartondernemer een uitvaart heeft mogen verzorgen.

Bij het Keurmerk Persoonlijke Uitvaart draait het primair om de persoonlijke benadering en niet om het volgen van protocollen en processen. De uitvaartonderneming is altijd een kleinschalige lokale onderneming, waarbij persoonlijke aandacht en betrokkenheid centraal staan. Een uitvaart wordt op maat samengesteld en de nabestaanden beslissen alles zelf. Uiterlijk de volgende dag volgt er een transparante begroting en er wordt alleen betaald voor diensten die daadwerkelijk worden afgenomen.

keurmerk-persoonlijke-uitvaart Uitgangspunt is dat een uitvaart niet direct in één gesprek geregeld hoeft te worden maar dat er dagelijks contactmomenten zijn om de uitvaart vorm te geven. Alle tijd die nodig is wordt hieraan besteed.

Lees verder op keurmerkpersoonlijkeuitvaart.nl waaraan de houder van het keurmerk moet voldoen.

7/10

Ons succesverhaal

Advertorial
Foto: 123ps.nl

Gea en Ron Budde, ruim 30 jaar een getrouwd stel die zoals zo velen ook regelmatig strijden tegen de kilo`s.

“We hebben met DocSlimClinics Beuningen een geweldige omslag gemaakt”

Ron: “Zo’n zes jaar geleden heb ik een succesvolle poging gedaan om heel wat kilo’s kwijt te raken. Maar, na het verliezen van werk en wat ongemak op het gebied van mijn gezondheid stak de ‘koolhydraten-monster’ de kop op. Het voedingspatroon van toen zorgde voor ons beiden weer voor het nodige overgewicht.”

“Dat de bloeddruk en cholesterol evenredig mee zijn gestegen is vanzelfsprekend maar ook het ‘niet tevreden gevoel’ deed even hard mee.”

“Allebei zetten we in de eerste kwartaal van 2016 de eerste stap om aan onze gezondheid te werken.”

“Terwijl Gea begin 2016 de draad weer oppakte middels een lokale Fit-Kuur en zij de richting insloeg van gezonder eten en meer bewegen, was ik eerder druk met werk en het organiseren van lokale evenementen. Maar, ik wist dat ook mijn omslag eraan zat te komen. Dat werd een feit toen ik me aansloot bij een beginnerscursus hardlopen.“

* De kennismaking *
Een bevriend stel, Theo en Karin, hadden ons eerder al van DocSlimClinics op de hoogte gebracht en vertelden enthousiast hoe eenvoudig en makkelijk het eigenlijk was. Omdat we elkaar regelmatig opzoeken en met elkaar eten, konden we ook meegenieten van de overheerlijke DocSlim maaltijden. Toen Theo als Franchisenemer van DocSlim in Arnhem startte, was dat voor ons beiden de aanleiding om op 20 april als zijn eerste klanten deel te nemen aan het gewichtsreductie programma.”
Docslim_Ron_Budde_en_Gea

* De spiegel is een goede vriend geworden *
“Inmiddels is Gea ruim 15 kilo totaal afgevallen en zelf ben ik 22 kilo kwijt geraakt. Het kopen van kleding is een ware euforie geworden, het hardlopen gaat een stuk gemakkelijker en de spiegel is een goede vriend geworden. Maar hoe leuk en belonend dat ook allemaal is, het mooiste resultaat is toch dat onze bloeddruk tot goede waardes is gedaald en bij Gea voor een halvering van de medicatie heeft gezorgd. En wellicht dat ze binnenkort volledig stopt. De cholesterol medicatie heeft Gea inmiddels volledig afgezworen. De resultaten zijn meer dan lonend en wij zijn meer dan happy in het leven gaan staan.”

* Verrassend lekker eten *
Even verrassend is dat na een reguliere maaltijd wij eigenlijk tegen elkaar zeggen “dit willen we niet meer” het kan zoveel anders en even lekker waarmee wij onze leefstijl echt aan het veranderen zijn. Snoepen doen we soms echt nog wel eens en we durven dan ook echt te genieten omdat we weten dat we daarna de nieuwe leefstijl meer dan graag weer oppakken omdat het ons zo goed bevalt. We delen deze mooie manier van gewichtsreductie en nieuwe leefstijl met onze omgeving en ik werk inmiddels als DocSlimClinics voedingscoach in Beuningen. We willen er een groot succes van maken want deze euforie verdient iedereen!

Bedankt voor jullie aandacht en ik informeer je graag.
Veel liefs, Gea en Ron

Adres: Rijstveld 5, Beuningen
Facebook: @docslim.nl

8/10

Door de lens van Raoul van Meel en Ronald van Maaren

Ronald: “Inmiddels zijn Raoul en ik alweer 25 jaar vrienden. Doordat we zolang vrienden zijn hebben we vaak maar aan één woord genoeg en weten we precies wat de ander denkt. Dit komt erg van pas als je samen op pad gaat om de trouwdag vast te leggen van een verliefd bruidspaar. Door een blik naar elkaar te werpen weten we precies wat de ander bedoelt en lopen we elkaar nooit in de weg.”

De passie voor fotografie is iets wat wij samen delen. Geen enkel bezoek aan elkaar gaat voorbij zonder een gesprek over fotografie. Ronald: “Ik heb veel kunnen leren van Raoul en nu, jaren later kan ik een en ander aan Raoul leren. We houden elkaar scherp en kritisch op ons eigen werk. Zo blijven we groeien.”

“Als we samen op pad zijn dan gebeurt er iets. We halen het beste in elkaar naar boven en daardoor ook het beste in het bruidspaar. Het kan soms eng zijn om door een fotograaf op de foto te worden gezet. Juist doordat wij op de juiste momenten even de lolbroek uithangen raakt het bruidspaar ontspannen en kunnen we de echte personen laten zien op de foto.”

Ronald van Maaren (l) en Raoul van Meel (r)

In de rubriek ‘Door de lens van’ laat telkens een fotograaf (in opleiding, hobby of (semi)professioneel) uit Beuningen enkele van zijn/haar mooie werken zien. Tik/klik of swipe de leadfoto (of gebruik de pijltjes) om de overige foto’s groot te bekijken.

 

Deze foto is een van Raoul zijn favoriete foto’s omdat je hier ziet waar RvM fotografie voor staat: Spontane, grappige en echte foto’s. De foto is genomen bij de Vasim, vlak bij Beuningen. De Vasim vierde afgelopen zondag haar 15e verjaardag.

In 2015 is deze foto speciaal in opdracht voor Beuningen magazine gemaakt. We laten zien dat je voor een mooie fotoshoot niet helemaal naar Ibiza hoeft, maar gewoon naar de Beuningse uiterwaarden kunt gaan voor prachtige plaatjes.

Ook deze foto is vlak bij De Vasim genomen. Wat Ronald hier zo mooi aan vind is de belichting in combinatie met de hoek. Deze foto is van bovenaf genomen. De sleep van de jurk komt heel goed tot zijn recht. De keuze voor zwart-wit is genomen zodat de jurk nog beter opvalt en de bruine ondergrond geen afleidende factor wordt.

In eerste instantie zou je er niet snel voor kiezen om onder een brug te staan met je dure trouwjurk aan, maar als je een beetje “outside the box” denkt dan kan dit een leuke verassing opleveren. Zo ook deze foto. Een van Ronald zijn favoriete foto’s. Het geheel doet een beetje surrealistisch aan. Niet een romantisch balkon die je normaal gesproken zou tegenkomen.

We doen ook veel met tegenlicht. Door te meten op het licht achter het bruidspaar krijg je een mooi silhouet. Je kan hier heel veel leuke dingen mee doen. Raoul heeft hier gekozen voor een romantisch beeld. De foto is overigens genomen op het waalstrandje in Beuningen.

Deze foto heeft Raoul gemaakt in de Beuningse uiterwaarden. Soms gaat hij op pad om de konikspaarden daar te fotograferen. Bij deze foto is een flitser gebruikt. Het gebruik van een flitser overdag met de goede instellingen zorgt voor een surrealistisch beeld.

In deze foto zie je de kracht van twee fotografen weer terug. Raoul staat een eind verder de clown uit te hangen en Ronald klikt op het juiste moment. Heerlijk onbevangen lach van deze mooie bruid.

Op het waalstrandje in Beuningen kan je fantastische foto’s maken. Het licht wordt door het zand geweldig weerkaatst wat weer een mooi romantisch effect geeft op je foto’s. Wie heeft er een filter nodig als de natuur je alles geeft wat je nodig hebt.

9/10

‘Jongeren met een lach naar huis laten gaan, dat is het doel!’

Bij Scouting Beuningen ’76 hebben ze er zelfs insignes voor; ‘klaarstaan voor elkaar’. Sjef Schrievers is stamleider bij de scouting, en ziet daar de Social Broker rol vaak terugkomen.

Sjef: “Ik zit al heel lang bij de scouting, al vanaf toen ik jong was. Ik heb daar ontzettend veel plezier beleefd en veel geleerd in de breedste zin van het woord. Niet alleen knopen leggen en vlotten bouwen, maar ook zelfstandigheid en sociale omgang met anderen. Dat is wat ik altijd uitdraag; ga leren!

Bij verenigingen zoals de scouting leg je een bepaalde basis waar je de rest van je leven iets aan hebt. Binnen de scouting hebben we één spelregel: iedereen is gelijk. Het scoutingspel moet altijd laagdrempelig zijn zodat iedereen mee kan doen. Dat proberen wij onze jeugd ook mee te geven. Doe het samen.“ Iedere stamleider is denk ik onbewust een Social Broker. Dat zit ‘m in onze manier van omgaan met de jongeren. Er gebeurt natuurlijk wel eens iets binnen de groep waarbij we moeten ingrijpen en soms signaleren we ook een probleem bij een jongere. We proberen het dan zelf op te lossen, maar koppelen het ook altijd terug aan de ouders.

Social Brokers Beuningen

Samen zorgen voor de jeugd
Jongeren stappen met een kleine vraag of een beginnend probleem eerder naar iemand uit zijn of haar omgeving dan naar een onbekende professional. Vaak weten ze de weg niet te vinden of vinden ze het gewoon niet ‘cool’. Social Brokers (familieleden, buren, vrienden, sportcoaches, rijinstructeurs, leraren) zijn oprecht, denken niet vanuit labels of indicaties en vervullen samen hun onmisbare maatschappelijke rol.

Gelukkig staan veel mensen (jong en oud) nu al klaar om de jongeren in hun omgeving te helpen met kleine vragen of (beginnende) problemen. Door het bewustzijn van die belangrijke rol te vergroten, elkaar daarvoor te bedanken en te versterken via een lokaal kennisnetwerk, maakt Social Brokers het mogelijk dat we samen vaker in staat zijn onze jongeren goed op weg te kunnen helpen als het nog overwegend goed gaat.

Facebook: @Social-Brokers-Beuningen

Sjef: “Laatst had een jongen het gevoel dat hij werd gepest. Daar houd ik totaal niet van, dus hebben we de groep erop aangesproken. De vader van die jongen kwam later nog naar me toe om me te vertellen dat zijn zoon weer lachend thuiskwam van de scouting nadat wij hadden ingegrepen. Dat is voor mij het doel van het scoutingspel: jongeren met een lach naar huis laten gaan.”

> Waarom is het volgens jou belangrijk dat de Social Brokers uit Beuningen worden bedankt en versterkt?
‘Het is belangrijk dat het Social Broker zijn een keer wordt uitgesproken. Veel dingen die we doen voor een ander worden gezien als vanzelfsprekend, terwijl ze dat vaak niet zijn! Een luisterend oor bijvoorbeeld. Het krijgen van erkenning wanneer je iets hebt gedaan, al is het iets kleins, doet je beseffen dat je een verschil aan het maken bent voor iemand. Of in dit geval voor de jeugd. Bij de scouting hebben we daar zelfs een insigne voor: ‘Het Schouderklopje’. Dat krijg je als je je hebt gezet voor de maatschappij. Er wordt geen groot feest van gemaakt, maar gewoon het bedankje is voldoende.’

>Welke tip zou je andere Social Brokers meegeven die nog beter voor hun jongeren willen klaarstaan?
‘Luisteren is een vak apart. Daar moeten we ons meer bewust van zijn. Jongeren zeggen namelijk heel veel, maar wat bedoelen ze eigenlijk? De kunst is om tussen de regels door te lezen en niet direct een conclusie te trekken. Het is altijd goed om niet meteen te reageren, maar eerst even na te denken over wat er gezegd is. Ik adviseer mijn jongeren ook altijd; praat nooit over een ander als diegene er niet bij is. Als er iets is, zoek elkaar dan op en praat het uit. En luister naar elkaar.’

10/10